skip to Main Content

Bixbit (rød beryl)

Bixbit 0,38 ct – SI klar (type III sten)

8 ct, koster efter sigende mere end et godt hus….

Henrik Mathiesen

Bixbit’s historie:

”Bixbit” er den røde variant af krystallet beryl. Beryl er bedst kendt for den grønne variant ” Smaragd” og den blå variant, ”Akvamarin”

Bixbit eller, rød beryl, går også under navnet ”Rød Smaragd”, og er en meget sjælden ædelsten i ædelstens kvalitet. Hovedparten af forekomsterne, findes i størrelser på under 1 ct. Størrelser med en vægt på 2-3 ct. anses for at være meget store. Bixbit er at finde på listen over de 10 mest sjældne ædelsten i verden. (det anslås at for hver 150.000 diamanter i ædelstens kvalitet der findes, findes der en Bixbit)

Bixbit eller rød beryl, blev første gang beskrevet i 1904. Beskrivelsen var baseret på en opdagelse af varianten, ved Maynard’s Claim i Thomas-bjergene i det vestlige Utah i USA. Varianten blev opkaldt efter en amerikansk mineralog ved navnet Maynard Bixby ( 1853-1935). Disse forekomster var dog af meget ringe kvalitet.

Bixbit i ædelstens kvalitet, og som var gode nok til at facettere, blev først fundet i 1958 af Lamar Hodges, som egentlig søgte efter uran i Wah Wah-bjergene i Beaver Country, i det sydvestlige Utah. Han opstillede en nuance beskrivelse på at opnå betegnelsen Bixbit, hvor 12 trin indgik. Rubinrød 1-4, og violet 1-8. Dette blev gjort som en hobbybetegnelse af Hodges-familien og blev kendt som ”Ruby Violet Claims”

Denne rettighed og minen blev i 1998 købt af et firma med navnet Gemstone Mining, Inc. I Utah,  for ca. 10 mill. $. Det årlige udbytte fra minen udgør ca. 5-7.000 ct. og markedsføres som ”rød Smaragd” og priserne kan være så høje som 10.000 $ pr. ct. for et topeksemplar.

Farve og særlige kendetegn:

Farven spænder fra medium lys rød til mørk rød. Som ved rubin, består farvesammensætningen af rød med blåviolette undertoner. Den røde farve hos Bixbit, skyldes tilstedeværelsen af Mangan.

Som det grønne familiemedlem, Smaragden, har Bixbit normalt mange og tydelige indeslutninger, og er ekstremt sjældne i øje-ren kvalitet.

Et perfekt eksemplar, har en medium rød mættet farve med en violet undertone og samtidig VVS klar.

På grund af sin sjældenhed og meget høje priser på naturlig Bixbit er der i markedet dukket en ny mineralart op, med navnet ”Pezzottaite” som sælges for at være Bixbit. Da mineralet har helt andre gemmologiske egenskaber er det let for en gemmolog at påvise ”forfalskningen”. Så ved køb af Bixbit, er det tilrådeligt ikke at købe uden en valid rapport på stenen.

Bixbit forekomster:

De eneste steder på jorden Bixbit er fundet er: vestlig Utah ( Wah Wah-bjergene og Thomas Range), samt Black Mexico i new Mexico

Bixbit krystal.

Berømte eksemplarer:

Verdens største fund af Bixbit.

Det største stykke Bixbit som nogensinde er fundet er med en vægt på ca. 54 ct, men i meget ringe kvalitet.

Største Bixbit i smykkekvalitet.

Den største i smykkekvalitet som er facetteret, er på ca. 8 ct. og koster efter sigende mere end et godt hus. (estimeret ca. 50.000 $, pr. carat)

Fint eksemplar af Bixbit.

Denne 2,44 ct, meget fine eksemplar i museums kvalitet, slebet i smaragd-slib, måler ca. 10,0 x 7,5 x 4,0 mm. Er fundet i Wah Wah Mountains, Utah, USA med en anslået værdi $ 80.000 – 100.000..

2,44 ct meget fin Bixbit, rød beryl. Foto Bonhams.
Bixbit krystaller.
Flot eksemplar af rå krystaller i Bixbit, Foto Chip Clark.

“Bixbit” er som andet beryl, Maj måneds lykkesten.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg