skip to Main Content

Smaragd

Smaragd – 2,03 ct – VS klar (Type III sten)

Smaragdminerne med tilnavnet “Kleopatra’s Miner” blev taget i brug af de egyptiske faraoer,…

Henrik Mathiesen

Smaragd’s historie:

”Smaragd” er den grønne til grønligblå variant af krystallet, beryl.

Beryl-gruppen indeholder ud over smaragden flere kendte, og sjældne varianter. Akvamarinen (blå), helidor (gul beryl), morganit (pink beryl), som alle er ret kendte. Så findes der goshenit (klar beryl) som ikke er sjælden, men forholdsvis ukendt. Det sidste medlem af beryl-gruppen, bixbit (rød beryl), er til gengæld meget sjælden. Bixbit også kaldet rød beryl, er at finde på listen over de 10 mest sjældne ædelsten i verden.

Smaragden er en utrolig smuk og en forførende grøn ædelsten at betragte. Det mest intense og mest strålende grønne, man kan forstille sig, er det man vil opleve i et perfekt eksemplar af, en smaragd.

Af de fire mest eftertragtede ædelstene i verden, hvor de andre er diamant, safir og rubin, er smaragden unik i antallet af eksemplarer i høj kvalitet som indeholder indeslutninger, da en fejlfri stort set er, ikke eksisterende. Faktisk er det den manglende perfektion, nemlig indeslutningerne, sammen med farven som giver smaragden charme. Faktisk er en smaragd, fri for indeslutninger, ofte et tegn på at være unaturlig.

Navnet smaragd, kommer af det persiske ord ’zumurrad’, som betyder grøn ædelsten. Dette blev videreført af det græske ord ’smaragdos’ og herefter af det latinske, smaragdus. I det 16. århundrede blev det til det oldfranske ’esmeralde’ som så blev til det engelske ’emerald’ som vi kender i dag. På dansk, smaragd.

Smaragdminerne med tilnavnet ”Kleopatra’s Miner” blev taget i brug af de egyptiske faraoer, så langt tilbage i tiden som 3000 til 1500 f.kr. og anses for at være nogle af de første med regulær minedrift.

Der er også fundet citater som henviser til miner i nærheden af Luxor, hvor værktøjet kan dateres tilbage til 1300 f.kr., under Ramesses II’s regeringstid.

Smaragden har siden antikken været højt værdsat som smykkesten.

Smaragden, også kaldet den grønne ild, fordi den ifølge historien fremkaldte en ’flammende grådighed’ hos datidens spanske erobrere. Da spanierne fik kendskab til eksistensen af smaragden, blev togter til Sydamerika straks planlagt og sat i værk. Målet var at finde smaragdminerne og alle midler blev taget i brug i form af tortur og drab, for at opnå dette. Efter en længere tids søgen fandt spanierne i året 1545, den berømte ’Muzo’ mine, beliggende i Colombia, som stadig er aktiv den dag i dag.

Colombia er som den gang stadig den dag i dag, et farligt sted at bevæge sig på grund af smaragden. Smaragden som stadig er at finde i en betragtelig mængde, og med det faktum at den Colombianske smaragd er den mest eftertragtede og skattede i hele verden, er den til stadighed genstand for tortur og drab.

Farve og særlige kendetegn:

Farven på smaragden er altid grøn, men kun en særlig intens grøn der ikke kan sidestilles med noget andet i naturen, kan betegnes som værende en smaragd.

Farven spænder fra smaragdgrøn til grøn til let blålig eller gulgrøn. Farven som er det overskyggende aktiv hos en smaragd, skal være så intens som mulig, og er den for lys betegnes den ikke som smaragd, men som grøn beryl. Grænsen mellem smaragd og grøn beryl er genstand for stor uenighed i markedet, og af den årsag ikke internationalt fastlagt.

Smaragder vurderes i værdi som andre farvede ædelsten, efter farve, klarhed, cut og vægt. Men ud over dette indgår oprindelsesstedet også i vurderingen. Denne tillægges forholdsvis stor vægt i den samlede vurdering hos smaragden.

De inddeles i 3 oprindelses steder: Colombia, Brasilien og Zambia.

Colombianske smaragder anses for at være de dyreste og mest eftertragtede.

Brasilianske smaragder anses ofte værende lysere end dem der udvindes i Colombia. Udtrykket ’brasiliansk smaragd’ refererer undertiden til grønne turmaliner.

Den zambianske smaragd havde svært ved at måle sig med den colombianske, ind til Tiffani & Co, begyndte af tale for topkvalitets smaragder fra Zambia i 1989. Så i dag er smaragden fra Zambia højt anerkendt for sit egen særpræg, og den største konkurrent til den fra Colombia.

Smaragd er en såkaldt ’type III’ sten, som betyder at stenen næsten altid har indeslutninger, hvor det kun de ypperligste eksemplarer, hvor indeslutningerne ikke kan ses med det blotte øje.

Indeslutningerne i en naturlig smaragd, består som oftest af:

Sprækker, også kaldet fjer. Dette ses ofte i naturlige smaragder og i et mindre antal, forringer det ikke smaragden væsentligt i kvalitet.

Hulrum, også kaldet fremmede krystaller. Krystallet er faktisk ikke til stede men hulrummet fra det som det har efterladt.

Vægstrør, Rør som løber parallelt med hinanden i krystalstrukturen.

Fingeraftryk, den naturlige form ligner udseendet på et fingeraftryk og dannes af flydende fyldte bobler i smaragden under dannelsen. Disse fingeraftryk kan selv en gemmolog godt forveksle med et lignende fænomen som ofte opstår i laboratorie skabte smaragder, da der skal en specialist på området, smaragdindeslutninger, til med sikkerhed at se forskellen.

Farvezoning, de fleste smaragder er primært grønne, men har ofte andre sekundære farver, så som blå og gule. Disse kan fremtræde ujævne, og hvor farven ikke ser ensartet ud over smaragden som helhed. Indeslutninger kan ofte forårsage farvezonering, hvorved dele af smaragden ser hvid eller gennemsigtig ud.

Så en smaragd med meget stor grad af klarhed samt perfekt mættet smaragdgrøn i farven, vil med meget stor sandsynlighed være syntetisk (laboratorie skabt), og bør undersøges nærmere.

Mit råd vil være, at har man i sinde at investere i en smaragd med god farve og god klarhed på 1,5-2 ct. eller mere, vil det altid være fornuftigt at kontakte en gemmolog og få den undersøgt. Chancen for at blive snydt er meget betragtelig.

Smaragd forekomster:

Smaragder udvindes over hele verden, bla. USA, Rusland, Australien, Afghanistan, Pakistan, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Namibia, samt i Europa findes de i Østrig og Norge.

Men Colombia, Zambia og Brasilien er de tre største kilder. Colombia, der ligger på det sydamerikanske kontinent, producerer uden tvivl de fineste af alle smaragder, og producerer 70 – 90 % af alle smaragder til det globale marked.

Verdens største faceterede smaragd:

’Teodora’ Som betyder guds gave, verdens største slebede smaragd. Den vejer hele 57.500 ct. og har en vurderet værdi på ca. 1,15 mill. $ men bliver forsøgt solgt på auktion.

Ædelstens jægeren Regan Reaney kalder fundet for et en-gang-i-livet fund. Jeg er stadig forbløffet hver gang jeg ser den eller rører ved den.

Den blev udvundet i Brasilien og solgt til en køber i Indien, hvor den så blev skåret og slebet.

Zambia smaragd – 1,38 ct – SI klar.

Smaragd miner:

Den berømte ’Muzo minen’ i Colombia, giver meget fine smaragder i en dybgrøn farve!

Miner i Bahia og Minas Gerais i Brasilien, er lysere i farven, men ofte relativt fri for indeslutninger!

De østafrikanske miner i Zambia, er ret stærke i farven og nogen gange i den ønskelige blågrønne farvetone. De har en tendens til at være små, men til gengæld i meget høj kvalitet!

Berømte eksemplarer:

“Inkalamu”
“Inkalamu” smaragden.

’Inkalamu’ En af verdens største Smaragd krystaller nogen sinde fundet vejer ca. 1,1 kg eller 5.655 ct. og blev fundet i en mine i Zambia. Den har fået navnet ’Inkalamu’ hvilket betyder løve, på det lokale sprog (Bemba). Navnet blev valgt til ære for mineselskabet, Gemfields i Kagem.

Den har en bemærkelsesværdig klarhed og en perfekt afbalanceret gyldengrøn nuance.

I 2018 havde den en anslået værdi på ca. 2 mill. Pund.

“Bahia Emerald”

’Bahia Emerald’ En af de største smaragder nogen sinde fundet. Stenen vejede ca. 341 kg (ca. 1.700.000 ct.) og blev fundet i Bahia i Brasilien og er smaragd indlejret i en værts klippe.

“Bahia Emerald”

I 2005 undgik den med nød og næppe en oversvømmelse under orkanen Katrina ved opbevaring på et lager i New Orleans. Efter at være rapporteret stjålet i 2008 opstod en ejertvist, men som nu er afgjort og er værdsat til ca. 400 mill. $, men den sande værdi er uklar.

Efter mange sager hen over tiden siden, blev der omsider d. 23 juni 2015 afsagt dom om ejerskabet, at the Bahia Emerald nu udelukkende ejes af FM Holdings, LLC af en række agenturforhold og lovlige transaktioner.

Smaragd indeslutninger:
Sprækker (Nedenfor) også kaldet fjer:
Sprækker også kaldet fjer
Hulrum (nedenfor):
Vægstrør (nedenfor):
Fingeraftryk (nedenfor):
Farvezoning (nedenfor):
“Teodora”, verdens største faceterede smaragd:
“Teodora” 57.500 ct.

”Smaragden” er Maj måneds lykkesten.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg