skip to Main Content

Granat-Tsavorit:

“Tsavorit” 0,64 ct – VVS klar

For hver ”Tsavorit” findes der ca. 1000 smaragder….

Henrik Mathiesen

Tsavorit’s historie:

Tsavorit, er helt klart min personlige favorit af granater. Den har den smukkeste intense grønne farve som ellers kun er set i blandt de bedste udgaver af ædelstenen smaragd.

”Tsavorit” er en variant i gruppen af såkaldte ”grossular-granater” som består af: den grønne ”Tsavorit”, den honning-rødbrune ”Hessonit”, den grønne og almindelige ”Grossularit”, den grønlig og sjældne ” Hydrgrossularit” samt den endnu mere sjældne ”Leuco-Granat” som er farveløs.

”Tsavorit” med sin sprællevende grønne farve, blev første gang opdaget i året 1967 af den Skotsk fødte og Kenyansk uddannet gemmolog Campbell R Bridges i bjergene i det nordøstlige Tanzania. De første eksemplarer han fandt, var meget intenst grønne og klare. Da juvelerbranchen viste stor interesse for de nyopdagede sten, blev der forsøgt at eksportere stenene, men den tanzaniske regering satte sig imod.

Det var først omkring 1971 hvor der blev gjort et fund af ”Tsavorit” i kommercielt levedygtige mængder i nærheden af Tsavo West National Park i Kenya, at Campbell. R. Bridges fik held til at opnå tilladelse til at minedrifte denne.

I ca. 1974 blev den første gang markedsført af firmaet Tiffany & Co i New York under navnet ”Tsavorit”

Navnet ”Tsavorit” blev forslået af Henry Platt, som var ”Præsident” for Tiffany & Co. og henviser til det nye findested, Tsavo National Park i Kenya.

”Tsavorit” er en forholdsvis sjælden ædelsten, og store ædelsten (over 3 carat) er ekstremt sjældne. Gravearbejderne anslår at ca. 85% giver stene på under 1 carat. Ca 10% giver stene på over 1 carat. Ca. 2,5% giver stene over 2 carat og ca. 1% giver stene over 3 carat.

Så udover at være sjælden og meget eftertragtet, er det en ret bekostelig sten at bruge i sine smykker.

Farve og særlige kendetegn:

”Tsavorit” granat spænder i farven fra lys gulgrøn til dybgrøn, eller blålig grøn. Den mest ønskede farve er en intens, og meget mættet medium grøn (som forårsgræs i perfekt vækst). En anden farve som også er efterspurgt, er mellemblå til mellem- mørkegrøn.

På grund af sit høje brydningsindeks (niveau omkring Rubin og Safir), har den en rigtig god brillans samt sin relative gode hårdhed på 7-7,5 på mohs-hårdheds skala, er den et perfekt valg til stort set alle typer smykker.

Tsavorit forekomster:

For hver ”Tsavorit” findes der ca. 1000 smaragder. Den sjældne smukke grønne ædelsten, findes udelukkende i et bælte på ca.320 km, på grænsen imellem Kenya og Tanzania.

Stenen gemmer sig i ganske små lommer af granit og samtidig ret svære at identificere. Dette gør det meget vanskeligt at mine stenen, samt også udelukker muligheden for storminedrift.

Dette er nok årsagen til at ”Tsavorit’en” er forholdsvis ukendt. Så selvom det er en fantastisk smuk sten, er der ikke rigtigt et godt nok økonomisk grundlag for at gøre den store markedsføring og dermed gøre den mere kendt.

Men en fantastisk smuk sten!

“Tsavorit” krystal.

Berømte eksemplarer:

Verdens største Tsavorit.

Den største ”Tsavorit” i verden, er blevet fundet ved grænsen op til det oprindelige ”Tanzanit” mine-areal, kendt som Karo, i 2006. Den blev fundet ca. 160 meter nede.

Som usleben vejede den ca. 185 gram (ca. 925 carat). Stenen blev så trappe-facetteret. Med sin meget intense grønne farve, høje grad af klarhed samt størrelse, er det en virkelig storslået sten.

Ca. 185 gram (Ca. 925 ct) i perfekt farve.

Stenen måler 42,11 x 36,46 x 28,34 mm.

Den selvsamme blev så facetteret. ”Tsavorit’en” som nu vejer ca. 325,13 ct, blev i 2007 udstillet på Tucson Gem Show.

Den anses efter facetteringen stadig for at være den største og reneste ”Tsavorit” i verden.

Når bare sten på 2 ct eller mere betragtes som sjældne, så ender denne uden tvivl hos en rig samler eller på et museum.

Verdens største “Tsavorit” 325,13 ct.

“Grossular – granater”

“Grøn grossular” 1,24 ct – VVS klar.
“Hessonit” 1,60 ct – VS klar.

Tsavorit menes også at give den som bærer den, styrke, vitalitet og positivitet. Den menes også at hjælpe immunsystemet, respiration, metabolisme og afgiftning.

”Tsavorit” er som alle granater, januar måneds lykkesten.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg