skip to Main Content

Farveskiftende Granat

Farveskiftende Granat – 1.79ct. – VS.

“Farveskiftende” granat, virker ganske enkelt, fortryllende eller ‘uvirkelig’ !

Henrik Mathiesen

Farveskiftende Granat’s historie:

Den farveskiftende Granat er en meget sjælden og bekostelig variant af Granat-gruppen. Den farveskiftende Granat er også et medlem af det meget fine selskab, som består af de 5 kendte ædelstene som udviser samme optiske effekt, nemlig evnen til at kunne ændre farve under forskellige lyskilder.

De 4 øvrige medlemmer i det fine selskab er:

1. Den meget kendte og fine “Alexandrit”, som er en variant af ædelstenen “Chysoberyl”.

2. Den næsten lige så kendte, “Farveskiftende Safir”, som er en variant af krystallet “Corundum”.

3. “Diaspor”, som også handles under navnet, “Zultanit”.

4. “Farveskiftende Fluorit”.

Evnen til at ændre farve forveksles ofte fejlagtigt med ’pleokroisme’, hvilket er egenskaben til at udvise forskel i farven alt efter synsvinklen på krystallet vi står med, hvorimod fænomenet, farveændring ikke afhænger af synsvinklen.

Den farveskiftende Granat er typisk en hybridblanding af 2 andre Granatvarianter, ”Spessartit og Pyrop”, men kan også i mange tilfælde indeholde spor af ”Grossularit eller Almandin” Granat. Ser man bort fra evnen til at skifte farve, er den på alle måder identisk med ”Malaya” granaten i sin sammensætning.

Den farveskiftende Granat ses ofte med en intensitet i farveændringen som værende meget dramatisk og hvor den ofte overgår selv den fineste udgave af den væsentlig dyrere ”Alexandrit”.

De fleste farveskiftende Granater udviser en brungrøn eller broncefarvet farve under almindeligt dagslys, men under glødelys eller stearinlys indtager den farven lyserød (som kan svinge meget i intensiteten fra sten til sten). For at opleve det fulde farvespektre, skal man observere den under flere forskellige lysforhold, herunder alm. Dagslys om morgenen, dagslys om eftermiddagen, lysstofrør og glødelampe, samt stearinlys.

Farveskiftende Granat fra Madagaskar – 1.79ct. – VS, set under forskelige lyskilder.

Selvom ædelstenen Granat blev opdaget for ca. 5000 år siden, er den farveskiftende Granat en relativ ny opdagelse. Det var først sidst i 1980’erne eller først i 1990’erne at nogle gode eksemplarer blev fundet i Øst-afrika, som var på højde i sit farveskift med den mere kendte og væsentlig dyrere ”Alexandrit”.

Den farveskiftende Granat er meget sjælden, og med en vægt på mere end 1,5 ct. er den ekstremt sjælden.

Oplevelsen af dette intense og meget markante skift i farven som du kan opleve hos et godt eksemplar af den farveskiftende Granat, virker ganske enkelt, fortryllende eller ”uvirkelig”

Farve og særlige kendetegn:

Den farveskiftende Granat skifter nuance baseret på lyskilden den betragtes under.

Det mest almindelige skift er fra grøn til rød. I dagslys ses den som grøn til grå eller broncefarvet og i nogle tilfælde blå.

Når den ses direkte under en glødelampe eller stearinlys kan den indtage forskellige farvekombinationer: Rød-orange til rød, grøn-gul til lyserød, lyserød til purpurrød, blå-grøn til lys violet-lilla.

Farveskiftende Granat – 0.70ct. – VVS, Madagaskar.

Den farveskiftende Granat er en såkaldt type II sten, som oftest er med synlige inklusioner. Så store sten med en vægt på mere end 1,5 ct. som samtidig er øje-rene (ingen indeslutninger synlige, set med det blotte øje), er meget sjældne i markedet.

Da Den farveskiftende Granat består af Spessartit og Pyrop, har den en hårdhed på omkring 7,5 på mohs. skala, som gør den til et rigtigt godt valg til alle typer smykker. Det eneste som bør undgås er udsættelse for ekstrem varme, da ekstreme temperatursvingninger kan forårsage et brud.

Farveskiftende Granat-mine, Madagaskar.
Farveskiftende Granat krystaller.

Farveskiftende Granat forekomster:

Som gruppe er ædelstenen Granat relativ almindelig hvor der dannes stærkt ’metamorfiserede’ klipper og vulkanske formationer.

Østafrika er i dag den førende leverandør af farveskiftende Granater, og især fra Umba-dalen i Tanzania.

Farveskiftende Granat-mine, Kenya.
Minearbejder , Kenya. Foto Raja Shar.

Andre gode kilder kunne være Tunduru, Madagaska, Sri Lanka (Ceylon), Norge og USA.

Sri Lanka er kendt for et fint materiale som skifter fra blå, grøn eller grålig i dagslys, til rødlig – lilla under glødelampe.

Farveskiftende Granat – 0.70ct. – VVS, Madagaskar.

Nogle af de fineste farveskiftende Granater udvindes i det sydlige Madagaskar. Disse meget fine eksemplarer udviser en meget stærk farveændring fra grønbrun til stærkt rødrosa og orange nuancer.

Farveskiftende Granat – 0.70ct. – VVS, Madagaskar.

USA er kendt for materiale som skifter fra rød til rød-lilla.

Norge er kendt for at producere materiale som skifter fra stærk violet til violetrød til blågrøn.

Farveskiftende Granat fra Norge.

Disse som oftest er meget små på mindre end 1,0 ct. er meget eftertraktede på grund af sin meget store lighed med de bedste ”Alexandrit’er” i deres intensitet af farveændring.

Berømte eksemplarer:

31,51ct. Farveskiftende Granat i Smuk cocktail ring.

Den størst kendte er denne 31,51 ct. store farveskiftende granat i pære-brillantcut. Stenen som indgår i denne meget smukke og kostbare 18 karat og 21,12 gram tunge hvidgulds cocktail ring, er certificeret hos GIA. Granaten som både er ubehandlet og samtidig VVS klar, er smukt omkranset og flankeret af 73 brillanter med en samlet vægt på 1,76 ct.

Dette pragteksemplar af en farveskiftende granat stammer fra Madagaskar. Den måler 17,80 x 15,13 mm, og skifter farve fra ’Exotic’ mørk brun til mørk rød.

Farveskiftende Granat.

Ringen befinder sig hos en privat samler i Newport Beach Californien, og skønnes at kunne indbringe den nette sum i mellem 170.000 – 220.000 $ på en auktion.

Farveskiftende Granat (som alle Granater) er Januar måneds lykkesten.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg