skip to Main Content

Spinel

Rød Spinel, 0,94ct
Rød Spinel – 0,94 ct-VVS klar

“Spinel”, ædelstenens største bedrager i gennem århundreder !

Henrik Mathiesen

Spinel’s historie :

Ædelstenen spinel har af udseende været kendt og udvundet i århundrede, og har gennem tiden fejlagtigt gået for at være rubin og safir, på grund af sin lighed i smukhed. Den mest kendte og berømte historiske spinel er kendt som ”the black prince’s Ruby” den sorte prins’ rubin. Som navnet antyder, er dette en rød ædelsten, der fejlagtigt blev antaget for at være en rubin. Og selvom ”The Black prince’s Ruby” blev erhvervet af Prins Edward af Wales tilbage i 1367, og at man i Burma allerede i 1587 var bevist om at spinel og rubin var 2 forskellige typer af ædelsten, var det først i det 20 århundrede at det gik op for os her i Europa. Om man valgte at vende det døve øre til eller om den burmesiske viden simpelthen ikke nåede til Europa vides ikke, men ”bedrageriet” fortsatte i hvert tilfælde i flere århundrede.

Denne fantastiske 170 ct. store røde spinel ”the Black Prince’s Ruby”, er en uregelmæssig cabochonslebet ædelsten, som kan ses placeret i ”kryds Pattee” over ”Cullinan II” diamanten på forsiden af ”the imperial State Crown of England”. Den røde Spinel, er en af de ældste dele af kronjuvelerne i det forenede kongerige, og selvom den nu har været ejet af British Royalty i mere end 600 år, er den alligevel ikke blevet omdøbt til ”the Black Prince’s Spinel”. Den vil utvivlsomt blive kaldt for en rubin, til evig tid.

Black Princes Ruby
“Black Prince’s Ruby”

Navnet spinel menes at stamme fra enten det latinske ord ”spina” som betyder torn, på grund af dets spidse krystalform, eller fra det græske ord for ”gnist”, med henvisning til dets lyse og klare farve, samt store brillans.

Spinel’en er i dag anerkendt, og ikke kun for at være sin egen type af ædelsten, men også som en favorit i blandt samlere og handlere. Spinel er sjælden, har en enestående brillans, samt en hårdhed som gør, at den kan bruges i alle typer smykker. Og så findes den i mange fantastiske farver.

Farve og særlige kendetegn :

Den mest sjældne og mest eftertragtede farve på en spinel, er den meget levende og rubinlignende røde. Den røde farve skyldes et lille indhold af chrom og jern. Den næst-eftertragtede er koboltblå (som ligner en rigtig god safir), hvor den blå farve skyldes et lille indhold af jern eller cobolt.

Blå Spinel
Spinel blå, 0,96 ct – VS klar

lyserosa og lys orange, er også to eftertragtede varianter.

Andre populære farver: Gul, lyserød, lilla, violetblå, grønblå, grålig, brun og sort.

Spinel i god kvalitet bør ikke have (for øjet) synlige indeslutninger, da dette typisk sænker værdien.

Orange Spinel
Spinel orange, 1,15 ct – VS klar

Spinel er en såkaldt type II sten, som betyder at der ofte er indeslutninger i stenen men oftest kun synlige ved brug af lup.

Indeslutninger kan typisk ligne dens ”oktaedriske” krystalstruktur eller et menneskeligt fingeraftryk.

Indeslutninger kan undertiden også være magnatit og apatit.

Spinel fra Sri Lanka kan have indeslutninger af zirkon, der er omgivet af en brun rand på grund af radioaktiv stråling fra zirkon.

De eneste typer af synlige indeslutninger som må være til stede og tilmed øger værdien, er dem som gør at spinel’en udviser asterism (stjerne effekt), en stjerne som fremkommer på overfladen af en typisk, cabochonslebet sten, når den udsættes for direkte lys. Stjernen kan både forekomme som fire eller seks stråler. Asterism er sjælden hos spinel, men forekommer.

Imperial State Crown the Black Prince's Ruby
“The black prince’s Ruby”

Ud over tidligere omtalte ”the black prince’s Ruby”, kan nævnes følgende berømte spinel’er.

Berømte eksemplarer :

”The Imperial Crown of Russia”

Den store kejserlige krone prydes af en forbløffende 398,72 ct. stor rød spinel. Spinel’en antages at være den største i verden. Den blev båret af kejserne i Rusland indtil afskaffelsen af monarkiet i 1917. Kronen blev bestilt af Katarina den store i 1763 til hendes kroning og lavet af domstolsjuveleren Ekart og Jérémie Pauzié ved hjælp af spinel’en fra de historiske sten i den russiske diamant kollektion. Spinel’en blev bragt til Rusland af Nicholas Spafary, den rusissiske udsending til Kina fra 1675 til 1678 og blev sidst brugt ved kroning af Nicholas II. Kronen vises i øjeblikket i Moskva Kreml Armory State Diamond Fund.

"The Imperial Crown of Russia"
The imperial crown of Russia

”Timur Ruby”

En 352,50 ct. stor spinel, den midterste sten i en halskæde med indgraverede navne og datoer for dens tidligere 6 ejere fra ca. 1300 – 1754. Briterne tog ”Timur” i 1849, som en del af en Indisk samling, og satte den i en halskæde, som nu er en del af de Britiske kronjuveler.

Timur Ruby
Timur Ruby, Necklace

”Mogul Names Necklace”

Et kejserligt halskædesæt med 11 polerede Spinel-kugler fra Pamir-regionen, der tilsammen vejer 1.131,59 ct. Tre af stenene er indgraveret med kejsernes navne.

Mongul Naves Necklace
Mongul Names Necklace

”Hope spinel”

Den 50,13 ct. store spinel i smaragdslib, stammer fra en af verdens største ædelstens samlinger ejet af Henry Philip Hope, som døde i 1839. Store spinel’er som denne, er oftest mere gennemsigtige, frie for indeslutninger, end rubin, hvilket tilføjer deres værdi. Hope spinel ”klassificeret som en enestående naturskat”, kom fra den berømte, næsten utilgængelige Kuh-i-La1-mine, i Tadsjikistan.

Hopp Spinel
Hope spinel

Sidst men ikke mindst ”Samarian spinel”

Verdens største 500 ct. store røde spinel som er en del af de Iranske kronjuveler.

Samarian Spinel
Samarian Spinel
Farvevariant:
Rosa Spinel
Spinel rosa – 0,91 ct – VS klar.

”Spinel” er august måneds lykkesten.

Der er en række af handelsnavne som hos nogen i branchen knytter sig til nogen af de forskellige farvevarianter i spinel gruppen, og i vil kunne støde på:

Flame spinel: bright-orange til orange-rød spinel, som også kaldes ”rubicelle”

Balas spine: Lysrød spinel, som fejlaktigt blev kaldt ”Balas ruby”.

Pleonaste: Mørkegrøn til sortlig, jernholdig ugennemsigtig spinel. Også kaldet ”Ceylonit”

Hercynite: Mørkegrøn til sort, der indeholder jern.

Gahnite: Blå, violet eller mørkegrøn til sortlig spinel. Også kaldet ”zinkspinel”

Gahnospinel: Blå til mørkeblå eller grønt materiale, der er imellem spinel og gahnit.

Picotite: Brunlig, mørkegrøn eller sortlig spinel. Også kaldet ”krom spinel”

Spinel forekomster:

Spinel forekommer ofte sammen med rubin og safir, og der er fundet ret betydelige aflejringer i Myanmar (Burma), Sri Lanka (Ceylon), Cambodja og Thailand. Andre steder hvor der også er fundet spinel aflejringer er Afghanistan, Australien, Brasilien, Madagaskar, Nepal, Nigeria, USA og Tanzania.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg