skip to Main Content

Ildopal

Orange IldOpal 0,57ct – Tranparent – Mexico.

“Stenen som blev født i paradis”

Henrik Mathiesen

Ildopal’s Historie:

Ildopalen (fire Opal) er en opal variant som er på listen over de såkaldte ”Ædel opaler”. Listen tæller deslige: hvid opal (White opal), sort opal (Black opal), Chokolade opal (chocolate opal).

Ildopalen er i modsætning til andre opaler, en gennemsigtig til gennemskinnelig opal med meget varm kropsfarve som spænder fra gul til orange og til rød.

Ildopalen udviser deslige en helt speciel glød som ikke ses hos nogen andre farvede ædelsten. Ildopalen viser normalt ingen farvespil, men det kan forekomme at en sten kan vise svage grønne ”blink” når den betragtes fra forskellige vinkler. Her tales hovedsalig om den Mexikanske Ildopal som er den Ildopal med den mest intense farve og glød, samt også er den mest eftertragtede hos brugerne.

Ildopalen fra Australien er som den Mexicanske også gennemsigtig til gennemskinnelig. Men hvor den Australske også har et farvespil, som f.eks. ”Mælkeopal” hvid Opal. Den har til gengæld ikke nær den samme glød og intense tiltrækning i sin smukhed som den Mexicanske Ildopal. Den har som oftest heller ikke en så stor grad af gennemsigtighed, som den Mexicanske. Så når jeg omtaler og beskriver Ildopal, tænker jeg altid på den Mexicanske, som anses for at være ”Kongen af Ildopaler”

Ildopalen har været brugt helt tilbage i oldtiden (går frem til år 1050) bla. i det gamle Persien som et symbol på kærlighed.

Mayaerne og Aztekerne elskede Ildopalen meget højt og af denne årsag indgik den ofte i deres rituelle og religiøse smykker. De omtalte den som quetzalitzlipyollitli ”stenen som blev født i paradis”

Det græske ord ’opallios’ kan godt være kilden til navnet Opal, men jeg ser det dog mere sandsynligt for at være nedarvet fra det romerske udtryk ’opalus’, som stammer fra omkring år 250 e.kr. På denne tid anså man opalen som værende et symbol på troskab, lykke og tillid.

Farve og særlige kendetegn:

Farven på ”Ild”opalen, går fra gul til orange, orangerød og over i rød.

Ildopaler: Gul-Orange-Rød, Mexico

”Ild”opalen (fra Mexico), er en af de eneste opal’er som slibes med facetter, og det er kun de fineste eksemplarer. Ellers slibes de i cabochon slib. Det typiske kendetegn på en ”Ild”opal er den meget intense og specielle glød den har. Det ses ganske enkelt ikke hos andre farvede ædelstens typer. Så har du først en gang betragtet et smukt eksemplar af en Mexicansk ”Ild”opal, vil du aldrig mere være i tvivl om hvad du står med, når du ser en igen.

”Ild”opalen (fra Mexico) har som oftest ingen farvespil, men der kan i sjældne tilfælde forekomme små grønlige ”blink” når man betragter den imens man drejer stenen rundt så man ser den fra forskellige retninger.

Der ses ofte nogle såkaldte Mexicanske ”Ild”opaler i markedet, men som viser et mere blåligt og gylden indre skær eller glans. Disse bør ikke handles ved navnet ”Ild”opal, men i stedet ”Vandopal”. Men på grund af en stor forskel på disse to varianter i prisen, støder man ofte på denne ’fejlagtige’ forveksling i markedet.

Som tidligere beskrevet er der et farvespil i den Australske ”Ild”opal, men denne Australske variant vil næsten altid være slebet i cabochon, samt i sin glød på ingen måde være sammenlignelig med en (ægte) ”Ild”opal, ”Kongen af Ildopaler” den Mexicanske.

Opal har en relativ lav grad af hårdhed 5,5-6,5 på mohs. hårdheds skala. Hårdheden kan variere i forhold til hvor tørt et materiale er, når det findes. Jo mere tørt, des mere hårdt.

Rød Ildopal transparent – 0,77ct – Mexico.

Opalen består deslige af ca. 2-10% vand (er faktisk set helt op til 21%). Af disse årsager er det en ædelsten som kan være lidt sart. Den kan være let at ridse på grund af hårdheden, og så kan den tørre ud så den sprækker hvis den opbevares for varmt og tørt. Som med perler, er det af denne årsag en god ide at bære den tæt på huden, så den optager fugtighed fra dig og derved hindre udtørring. Når den opbevares i længere tid uden brug, vil det være en fordel med et let fugtigt miljø (evt. op-fugtet vat).

Netop på grund af muligheden for at spække, er trods sin relative lave grad af hårdhed, en stor udfordring for sliberen, at slibe. Det kræver virkelig kompetente slibeegenskaber, ikke at tørre stenen ud ved slibning på grund af friktionen mellem slibeskive og sten, så den sprækker. Så stor kompetence og toldmodighed, er det som skal til, men så opnår man også et helt ekseptionelt smukt resultat af sine anstrengelser…

Så selvom den kan være lidt sart, er den et rigtigt godt og spændene valg i alle typer smykker, hvor den sidder, men dog ikke for udsat.

Ildopal forekomster:

”Ild”opalen er især forbundet med Mexico, hvor de udvindes i de Mexicanske stater Quretaro, Chihuahua, San Luis Potosi, Michoacan, Jalisco, Hidalgo og Guerrero.

Opalminen Magdalena i Mexico.

De vigtigste miner som ligger i Quretaro, blev opdaget i 1835, og hvor der stadig produktseres den dag i dag.

Ganske små mængder af ”Ild”opal findes også i Oregon, Guatemala, USA, Australien, British Columbia og Canada.

Opalminen Huaxical, Mexico.

Betydelige aflejringer er for nylig fundet i den nordlige del af Brasilien, men som markedet stadig mangler at se resultatet af.

Orange Ildopal krystaller. Foto Jorge Moreira Alves.

berømte eksemplarer:

132 ct stor rød ildopal:

Rød Ildopal 132 ct, Mexico.

Et af Verdens største og smukkeste facetterede eksemplarer kunne være denne 132ct store ”Ild”Opal fra Mexico, med farven intens rød, slebet i Cushion-mixcut, skænket af Constatin Wild & Co, Idar-Oberstein i Tyskland. Den kan ses på ”Smithsoian” National Museum of Natural History.

Meget smukt eksemplar…..

29,85ct smuk Orangerød Ildopal:

29,85ct Ildopal, Mexico. Foto Chip Clark.

Endnu et smukt og perfekt Mexicansk eksemplar på hele 29,85 ct med en smuk Orangerød farve. Stenen er slebet i et fantasifuldt sekskantet facetslib, Assher/Fancy cut. Den stammer fra minen Jalisco, i Mexico.

Endnu et foto af 29,85ct Ildopal. Foto Chip Clark.

Den kan ses på ”Smithsoian” National Museum of Natural History.

23,15ct spændende Ildopal:

23,15ct Ildopal fra Mexico med ‘lidt’ grøn blink. Foto Ken Larsen.

Denne 23,15ct store ”Ild” Opal fra Mexico, er et eksempel på en ”Ild” Opal med lidt spil i farven. Den har små grønne blink når den vendes og betragtes fra forskellige vinkler. Stenen som er semi-transparent er slebet i caboshon, og stammer fra Mexico.

Den kan ses på ”Smithsoian” National Museum of Natural History.

“Vandopal” Mexico.

75,5ct stor Ildopal:

75,5ct Ildopal, Brasilien. Foto Ken Larsen.

Denne 75,5ct store ”Ild” Opal stammer fra Brasilien. Farven er Gullig-Orange, fejlfri og facetslebet i ”Trillion facet” som giver en fantastisk ”Brillans” sammen med den meget intense glød som ”Ild” Opalen har. Brasilianske ”Ild” Opaler har oftest farver som spænder fra bleggul til lyserød og er oftest let uklare, men hvor denne har en god klarhed. Efter min mening, er “Trillion facet” det perfekte slib til en “Ild”opal…..

Ildopal mine. Mexico.

Denne 75,5ct. store Gullig-Orange Opal blev erhvervet med midler fra Tiffany & Co. Foundation-bevillingen i 2012, og er den største Brasilianske Ildopal i National Gem Collection.

Gul Ildopal transparent – 0,52ct. – Mexico.

Et meget smukt og sjældent stykke rå Ildopal:

“Mystic Sunset” Ildopal. Smukt og lækkert eksemplar…

”Opal” er oktober måneds lykkesten.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg