skip to Main Content

Granat-Demantoid:

Granat”Demantoid” – 0,79 ct – VVS klar

Brillans og eksepsionelle evne til at udvise “ild”, gør demantoid til noget helt specielt…

Henrik Mathiesen

Demantoid’s historie:

Demantoid, er en meget smuk grøn variant af granat. En såkaldt ”Andradit Granat” (Andradite Garnet). I rækken af Andradit garnater er følgende: ”Demantoid”, ”Melanit” som er sort, ”Topasolit” som er gul-brun og hovedsagelig slibes til samlere.

Navnet Demantoid som stammer fra Holland betyder ”som en diamant” hvor der hentydes til den fine kvalitet, brillans og ild den har (’dispertion’ evnen til at spalte lyset). Netop denne meget kraftige brillans og eksepsionelle evne til at udvise ”ild”, gør demantoid til noget helt specielt, og endda i højere grad end både diamant og alle andre smykkesten. Så ikke nok med at dette gør den til den mest strålende granat, så overgår den også både Rubin og Safir.

Som de fleste grønne granater findes Demantoid typisk i forholdsvis små størrelser. Størrelser på mere end 1 carat, anses for at være sjældne. Størrelser på over 2 carat anses for at være meget sjældne. Faktisk anses Demantoid i god kvalitet for at høre til, iblandt de mest sjældne farvede ædelsten i dag.

Demantoid blev første gang opdaget i Uralbjergene i Rusland i 1851. Så selvom granat har været kendt i årtusinder opdagede man ikke denne variant før 1851. Demantoid med Russisk oprindelse er i dag ekstremt sjælden og meget værdifuld. En del af Russisk Demantoid har nogle karakteristiske indeslutninger som kan ligne ”gyldne hestehaler” og som kan være en bekræftelse på sin oprindelse. Men ikke alle Demantoid granater fra Rusland har disse. Så selvom indeslutninger normalt gør en farvet ædelsten billigere, så gør disse ”gyldne hestehaler” den mere værdifuld i markedet, da det henviser til sin oprindelse.

Demantoid fra Lombardy, Italien. Foto, Chip Clark.

Berømte eksemplarer:

Verdens største Demantoid.

Den største Demantoid nogen sinde fundet, er en på hele 252,5 carat (50,5 gram). Den blev fundet i de Russiske Ural bjerge.

Russisk Demantoid – 252,5 ct (50,5 g)
En af verdens smukkeste eksemplarer.

Der befinder sig et 11,24 carat stort facetteret meget smukt, smaragdgrønt eksemplar, på ”The Smithsonian Institusion” Washington DC, i USA som stammer fra Rusland. Stenen er slebet i ”cushion-cut” også kaldet pude-slib.

Demantoid 11,24 ct. foto Harold og Erica Van Pelt.

Demantoid er (som alle granater) januar måneds lykkesten.

Farve og særlige kendetegn:

Farven på Demantoid spænder fra lys gulgrøn, grøn til smaragdgrøn. Farven skyldes tilstedeværelsen af krom og jern.

Den mere intense grønne er den mest eftertragtede, imens at de lidt lysere viser en kraftigere ”ild”.

Demantoid er kendt for at have en god gennemsigtighed og adamantin (diamantlignende glans).

De fleste eksemplarer på 1 carat eller mere, har synlige indeslutninger. Man kan godt være heldig at finde et eksemplar på under 1 carat, som er øjeren (kan ikke ses uden forstørrelse), men generelt har de fleste synlige indeslutninger.

Med sin relative begrænsede hårdhed på kun 6,5-7 mohs, bør brugen i smykker begrænses til smykker med et mindre slid. (ikke fingerringe)

Demantoid forekomster:

Ud over den begrænsede del som stadig kommer fra Rusland, kommer en stor del fra Namibia.

I 2003 blev der gjort et betydeligt fund i Madagaskar. Ud over disse steder, er der fundet noget i:

Afganistan, Kina, Korea, Italien, Zaire og i USA.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg