Opal (ædel-opal)
mennesker skabte dyrebare Opal smykker tusinde af år før pyramiderne i Egypten blev bygget….
Henrik Mathiesen
Opal’s historie:
Hvid Opal (White Opal), i handlen også kaldet ”mælke-opal” er bare en af de mange meget fascinerende varianter af opal. Af andre forskellige varianter kan nævnes: Sort opal ”Black Opal”, ”Boulder Opal”, chokolade opal ”Chocolate opal” og ild opal ”Fire Opal”, som er de mest kendte. Hvid, sort, brun og ildopal, er såkaldte ædel-opaler.
Af mere ukendte kan nævnes: ”Koroit Opal”, Yowah Nuts Opal”, ”Dendritic Opal”, ”Opalized Wood Opal”, ”Hyalite Opal”, osv. Listen er meget længere for mange Opaler navngives efter hvor de er fundet eller efter deres farve. Det er kun ganske få af Opal varianterne hvor der bruges danske navne i handlen, så i vil mest støde på de engelske betegnelser.
Det græske ord ’opallios’ kan godt være kilden til navnet Opal, men jeg ser det dog mere sandsynligt for at være nedarvet fra det romerske udtryk ’opalus’, som stammer fra omkring år 250 e.kr. På den tid anså man opal som værende et symbol på troskab, lykke og tillid.
Opal som smykkesten kan dateres så langt tilbage som år 4000 f.kr. Da antropologen, Louis Leakey, udforskede en hule i Kenya i 1939 fandt han dyrebare opale menneskeskabte artefekter, som kunne dateres så langt tilbage. Så mennesker skabte dyrebare Opal smykker tusinde af år før pyramiderne i Egypten blev bygget. At dømme efter opdagelsen af bearbejdede opaler i de kenyanske huler, var Etiopien sandsynligvis en tidlig kilde, men for den antikke verden var den vigtigste kilde Østeuropa og Tyrkiet. Så op til det 18. århundrede, hvor opal’en blev fundet i Mexico og Australien, forblev den en usædvanlig sjælden sten.
Selvom opalen specielt i ”Art Deco” perioden (1910-1940) flittigt blev brugt, bla. sammen med emalje som var et andet populært materiale på dette tidspunkt, var opal helt op til midten af det 19. århundrede, sjældne uden for Australien.
Da forbløffende, næsten 97% af al almindelig Opal i dag stammer fra Australien, er Opalen den officielle ædelsten som repræsenterer hele Australien.
Men den sorte ”Black Opal”, en såkaldt, ædel-opal som værende langt den mest værdifulde og populære variant af Opal, samt det faktum at næsten hele verdens forsyning af sort opal udvindes i staten New South Wales (hovedsageligt fra provinsbyen ’Lightning Ridge’), anerkendte Australien officielt i 2008 ”Black Opal” som værende den statslige ædelsten i New South Wales.
Opal. En utrolig fortryllende sten at se på i god kvalitet og rette lys!
Farve og særlige kendetegn:
Farven på Opalen, kan siges af være et væld af forskellige farver som spiller i stenen hos ædel-opalen.
En ”White Opal”, mælkeopalen har en Hvid/mælket krop. ”Black Opal” en sort/mørk krop. ”Chocolate Opal” en chokoladebrunlig krop. Men fælles for dem er et fantastisk farvespil i stenen når man bevæger den i lyset.
Almindelig opal (kaldet potch) har også mange farver men ingen spil.
For at bringe det bedste ud af det fortryllende farvespil, slibes de fleste opaler i cabochon (blød og buet på toppen og flad i bunden). Her er ingen skarpe kanter eller facetter. En af de eneste opaler som slibes med facetter, er ”Fire Opal”. Ild opalen, og kun de fineste eksemplarer facetteres, har ikke samme farvespil, da den er transparent og ensfarvet som øvrige farvede ædelsten, men med en helt speciel glød. Ildopalen omtaler jeg et andet sted end her.
Det som gør opalen til noget helt specielt, er netop dette spil eller leg med farverne, og en anden ting er at man ikke finder 2 som er ens. Så alle opaler med farvespil er ”unikke”
Netop dette at de er unikke, gør også det til en utrolig kompliceret sag at prissætte dem. Af den grund har man udviklet et system: hvor de først deles op i Bundfarvens dybde (des mørkere eller mættet, des tydeligere bliver farvespil). Derefter deles farvespillet op i ”mønstre” eksempelvis, ’Ribbon Pattern’, ’Harlequin’, ’Broad Flash’……. Både kropsfarve og mønstre bedømmes efter en skala inddelt i 9 klasser osv. Det jeg bare prøver at sige, er at det kun er specialister på opalområdet som reelt kan give en opal den rette prisansættelse.
Men selvom den er lidt sart, er den et rigtigt godt og spændene valg i alle typer smykker, hvor den sidder ikke for udsat.
Opal forekomster:
Opalminer findes i Honduras, Mexico, Brasilien, USA og Etiopien i Afrika. Men langt de fleste (ca. 97%) af verdens opaler udvindes i Australien.
Det begyndte i Australien i 1849 med den første opalmine. Opdagelsen af nogle almindelige opaler blev gjort af Johannes Menge, i Sydaustralien. Det var først efter store strejker i slut 1800 og start 1900 tallet, at der virkelig kom skub i den Australske minesektor, og efter europæerne begyndte at værdsætte og købe dem.
Nu findes verdens fineste opaler i en række berømte miner i Australien. Mintabie, Copper Perdy, Andamooka i syd Australien, White Cliffs og Lightening Ridge i New South Wales, samt Winton og Quilpie i Queensland.
Det var for ca. 100 millioner af år siden hvor et massiv, i lavt hav, der i dag er central-Australien, som leverede det nødvendige vand, som var med til at skabe de opaler som i dag findes på kysterne.
”Boulder opals” i nord, ”Black Opals” i øst og ”White Opals” i syd.
I 1994 fandt man store mængder opal i Etiopien, men ikke i så god en kvalitet. Vi skulle frem til
2008 før man i Welo-provinsen fandt et stort nyt fund af ædel-opal, og i en kvalitet som var sammenlignelig med den Australske.
I dag er ”Welo-Opalen”, som den omtales, den dominerende Etiopiske opal på markedet.
Berømte eksemplarer:
“Olympic Australis”
Verdens største og mest værdifulde opal i smykkekvalitet ”Olympic Australis” blev fundet i august 1956 i opalminen ”Eight Mile” i Coober Pedy. Den vejede ca. 17.000 carat ( omkring 3,4 kg), og er 280 mm lang, en højde på 120 mm samt en brede på 110 mm. Denne har en anslået værdi på ca. 1,9 millioner $. Coober Pedy minen har også produceret store mængder af den dyre, ædel opal ”Black Opal”.
“Roebling Opal”
Den største upolerede sorte opal kendt som ”Roebling Opal” fundet 1917 i minen ”Rainbow Ridge” som vejer ca. 2.585 carat, befinder sig på Smithsonian ”National Museum of national history”
Ligeledes ses samme sted den størst polerede sorte opal på ca 160 carat fra minen Royal Peacock i jomfrudalen, kendt under navner ”Black Peacock”
“Fire of Australia”
”Fire of Australia” en upoleret opal på ca. 998 gram (lidt under 5000 carat) ca. på størrelse med 2 cricketkugler, fundet i 1946 i minen ” Eight Mile” i Coober Pedy, i syd-Australien. Den er poleret på 2 sider.
“The Virgin Rainbow”
Ligeledes en af de smukkeste og dyreste i forhold til størrelsen. ”The Virgin Rainbow” fundet i 2003 af en enlig minearbejder under udgravning med en gravemaskine, i en nedlagt mine nær Coober Pedy.
”Opal” er oktober måneds lykkesten.
Opal har en relativ lav grad af hårdhed 5,5-6,0 på mohs. hårdheds skala. Den består deslige af ca. 2-10% vand. Af disse årsager er det en ædelsten som kan være lidt sart. Den kan være let at ridse på grund af hårdheden, og så kan den tørre ud så den sprækker hvis den opbevares for varmt og tørt. Som med perler er det af denne årsag en god ting at bære den tæt på huden, så den optager fugtighed fra dig og derved hindre udtørring. Når den opbevares i længere tid uden brug, vil det være en fordel med et let fugtigt miljø (evt. op fugtet vat)
Men selvom den er lidt sart, er den et rigtigt godt og spændene valg i alle typer smykker, hvor den sidder ikke for udsat.
Henrik Mathiesen