skip to Main Content

Ametyst

Ametyst – 4,56 ct – VS klar

I det Nye Testamente er Ametyst den tolvte sten i Jerusalems fundament..

Henrik Mathiesen

Ametyst’s historie:

Ametysten er den smukke violette til lilla variant af krystallet Kvarts. Navnet Ametyst kommer ud af det græske ord ’amethystos’ som betyder ” ikke berusende” og i antikken troede man at den hindrede beruselse. Så den siges at beskytte sin bærer mod beruselse, men er dog ikke videnskabeligt bevist.

For ikke så lang tid siden var Ametyst på grund af sit meget smukke udsende at finde i blandt de fem ”Cardinal” ædelstene som blev betragtet for at være de mest værdifulde, hvor diamant, smaragd, rubin og safir var de fire andre.

Men selvom Ametysten er en af de bedst kendte og meget populære varianter i ”Kvartsgruppen”, kan den alligevel den dag i dag købes til en meget overkommelig pris. Dette skyldes bla. at krystallet Kvarts findes i meget store størrelser i naturen, samt at fremstillingen af syntetisk Ametyst foregår i så stort et omfang og i så god en kvalitet, at, modsat andre synteser, er meget svære at skelne fra den naturlige. Selv iblandt Gemmologer er der kun ganske få som er i stand til at skelne dem fra hinanden.

Ametyst har en lang historie af tilknytning til mennesket. Ametyst nævnes flere gange i det gamle testamente, og var en af de 12 sten som man fandt i ”bryst pladen” til Aron, Moses ’bror’. I det Nye Testamente er ametyst den tolvte sten i Jerusalems fundament.

Farven lilla (som ametyst) har længe været betragtet som en royal farve, og i fortiden var lilla så vanskelig at fremstille at kun kongelige og andre rige, havde råd til det. Så det er let at forestille sig hvor værdifuld den naturligt forekommende lille krystal, ametyst var i de historiske tider.

Da nogle egyptiske arbejdere i 1901 var i gang med at rense graven til Pharoah Djer, som man regnede for at være fra omkring 3000 f.kr. stødte de på noget opsigts vækkende, en arm fra et menneske som var placeret i et hul i væggen. Da klædet som armen var viklet ind i blev fjernet, afsløredes fire armbånd af guld med lapis lazuli, turkis og ametyst som sad på håndleddet. Disse armbånd kan ses på Cairo Museum.

Farve og særlige kendetegn:

Farven spænder fra lilla og violet til lys rød-violet. Farven kommer af de farvende elementer jern og aluminium, sammen med naturlig radioaktiv bestråling, under dannelsen af krystallet, og er ofte kendetegnet af at være uens i farvemætningen, på grund af noget i krystalstrukturen.

Farven opleves bedst i dagslys, mere præcist lige efter solnedgang, end den gør i kunstigt lys.

Den mest eftertragtede udgave skal være: dyb og mættet i den lilla farve (indeholdende rødlig og blålig brillans) og uden væsentlig uens hed i farve mætningen.

Ametysten har oftest indeslutninger som tigerstriber, fingeraftryk eller fjer. De karakteristiske tigerstriber skyldes parallelle væskefyldte kanaler.

“Tigerstribe indeslutniger”

Ametysten i handelen vil typisk være ubehandlet. Hvor Citrinen, den gyldne variant af kvarts, oftest skabes ved at ophede Ametyst til 470-750 grader, som derved gør den gul/gylden. Derfor skal div. juvelerarbejder/lodning, forgå med stor forsigtighed tæt op af Ametysten (pg. af evt. farveskift).

Ametysten er et godt og populært valg i div. smykker, men er dog lidt mindre egnet til ringe på grund af sin hårdhed på under 7,5 mohs. (Kvarts = 7,0 mohs.)

Ametyst forekomster:

Ametyst findes på alle kontinenter. En ametyst mine i Wadi el-Hudi, i Egyptens østlige ørken, kan dateres 3900 år tilbage, og andre tidligere ametystkilder befandt sig i Persien og Indien.

De største/vigtigste forekomster i nyere tid af Ametyst, er i Brasilien, nærmere bestemt, ”Palmeira” Rio Grande do sul, og ” Maraba” i Para. Brasilien forarbejder 2-3 tusinde tons om året, og er langt foran Zambia som kommer ind på andenpladsen.

Andre gode forekomster findes i Bolivia, Canada, Madagaska, Mexico, Myanmar (Burma), Namibia, Rusland, Sri Lanka, USA (Arizona), Zambia og Uruguay.

Geode - Ametyst og Mælkekvarts
Ametyst geode.

Berømte eksemplarer:

Verdens største Ametystgeode.

Verdens største fundne såkaldt ”Ametystgeode” vejer ca. 2,7 tons og er ca. 3 meter høj. Den blev fundet i Uruguay i 2006.

Ametystgeode, 2,7 tons, 3 m høj. Foto crystalcaves.com.au
401 ct. stor faccetslebet ametyst.

En af verdens største facetterede Ametyster med en vægt på 401,52 ct. Fra Bahia, Brasilien. Stenen er slebet i såkaldt ”smaragd slib”, og befinder sig på Smithsonian ”National Museum of Natural History”, Washington, DC.

401,52 ct Ametyst i smaragd slib. Foto Ken Larsen.

Ametysten er februar måneds lykkesten.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg