Zirkon
De ældste kendte “Zirkon”-prøver, kan dateres til at være mere end 4 milliarder år gamle !
Henrik Mathiesen
Zirkon’s historie:
Ædelstenen Zirkon, og ikke at forveksle med cubic zircon som er et laboratorie fremstillet syntetiseret materiale, og som i et meget stort omfang i markedet bruges i billige masseproducerede smykker. Cubic zircon, også betegnet Cubic zirconia, er den mest kendte diamant simulator.
Hvor de fleste ædelstene blev dannet for millioner af år siden, er Zirkonkrystallet et som skiller sig meget ud fra de andre. De ældste kendte Zirkon-prøver, kan dateres til at være mere end 4 milliarder år gamle. Da jorden regnes for at være dannet for ca. 4,5 milliarder år siden, er Zirkon også i blandt videnskabsfolk (geoforskere) meget interessant, da det regnes som værende det ældste stof på jorden, og af denne årsag så er med til at sætte tidslinjen for alt andet. Så zirkon er et uhyre vigtigt mineral. Den er faktisk så vigtig for geoforskere, så de nu har opfundet et begreb de kalder ”Zirkonologi”.
Zirkon indeholder ofte lidt thorium som afgiver radioaktiv stråling, men i en mængde som ikke skader os ved brug i smykker.
Zirkon indgår også i fremstilling af ild og varmefaste legeringer, samt eksempelvis fremstilling af nukleare brændstofstænger.
For Gemmologer er ædelstenen Zirkon også meget fascinerende. Det er et bemærkelsesværdigt tæt mineral, faktisk ca. 50% mere tæt end diamant. Det betyder at hvis du har en diamant og en Zirkon som er i samme størrelse, og hvor diamanten vejer 1 ct, vil Zirkon’en veje ca. 1,5 ct. Altså 1 ct. Zirkon-ædelsten vil fremstå mindre i størrelse end 1 ct. diamant.
Zirkon har også en meget markant dobbeltbrydning som gør at en Zirkon-ædelsten kan fremstå som værende uklar fordi alle facetterne fremstår fordoblet for det blotte øje. Denne egenskab skal der helt specielle sliber-færdigheder til, for at minimere. Dobbeltbrydning betyder at når en stråle af lys kommer ind i krystallet, deles den i 2 stråler og ændre retning og fortsætter med forskellige hastigheder igennem stenen. Zirkon har også et meget højt brydningsindeks, som er evnen til at splitte det hvide lys op i spektralfarverne. Brydningsindekset hos Zirkon ligger meget tæt ved diamantens. Disse to egenskaber på samme tid opleves af vores øje som kraftig brillans. Det er derfor ikke overraskende at hvide Zirkon’er i tiden før diamantsimulatoren (cubic zircon) blev brugt som erstatning for den mere bekostelige, diamant.
Så en Zirkon slebet af den rette sliber, vil virkelig være en fryd for øjet.
Navnet Zirkon kommer fra det arabiske ’Zarqun’, som betyder rødt, eller fra det lignende klingende persiske ord ’Zarqun’, som betyder gyldent.
Navnet blev omdøbt til som vi kender det i dag, ’Zirkon’, i 1783 af Abraham Werner.
Zirkon er en ædelsten som med sin hårdhed på 7,5 på mohs skala, er velegnet til alle typer smykker, hvis der bare tages højde for at den kan være lidt ’skør’ for slag. Et smukt valg af ædelsten og som kan erhverves for 6-700kr til 15-1600kr pr. ct. alt efter farve (2020) og for sten som ligger i mellem 1-2 ct. i størrelse. Dette er kun en brøkdel af prisen på en diamant i samme størrelse, og kan være lige så smuk.
Farve og særlige kendetegn :
Zirkon findes i mange forskellige farver og hvor den blå nok er den bedst kendte og mest populære. Faktisk var næsten alle blå Zirkon’er i markedet af oprindelse brune, men efter en opvarmning indtager de den blå farve som vi kender så godt. En ting man som bruger blot skal være lidt opmærksom på, er at en behandlet Zirkon hvis den efterlades i solen, eller under UV-lys, kan falme eller ændre sig i farven.
Ud over den blå og den hvide Zirkon, er næsten alle øvrige farver af Zirkon i markedet oftest ubehandlet.
Øvrige eftertragtede farver kan være: gul, brun, orange, rød, rødviolet, violet og grøn. Disse grønne er imidlertid meget sjældne, og oftest set fra Sri Lanka.
De 2 bedste, og typiske kendetegn på at være en Zirkon (uden brug af specielle hjælpemidler), er den meget store dobbeltbrydning som gør at man ofte med det blotte øje kan se en fordobling af facetterne i bunden af stenen set igennem tavlen (som er den største facet på toppen af stenen), samt at hvis den er uindfattet så man kan veje den, vil den øjensynligt være lille af sin vægt.
Men. Ingen regel uden undtagelser, for nogle Zirkoner fra Sri Lanka viser dog kun svag eller slet ingen dobbeltbrydning, og i nogen tilfælde kan Zirkon fra Sri Lanka endda udvise tydelig dobbeltbrydning på et sted og slet ingen et andet sted i samme facetterede sten.
Zirkon forekomster :
Berømte eksemplare :
“Ca. 4,4 milliarder år gammel Zirkon-krystal”.
Ved hjælp af dette lille fragment af Zirkon udskilt fra et fjernt bjerglandskab i Australien, kommer billedet af, hvordan vores planet ’Jorden’ blev beboelig for liv, for omkring 4,4 milliarder år siden.
Dette blev (i et tidskrifte ”Nature Geoscience” beskrevet d. 23.februar 2014) , af en international forskergruppe ledet af ’University of Wisconsin’ – Madison geovidenskab professor John W. Valley, som afslørede data, der bekræfter jordskorpen, der først blev dannet for mindst 4,4 milliarder år siden, kun ca. 160 millioner år efter dannelsen af vores solsystem.
Så dette lille Zirkon-krystal har haft og har stor betydning for forståelsen af dig og mig !
“140 ct. stor facetslebet blå Zirkon”.
Denne 140 ct. store Zirkon er fundet i Sydøst-Asien, i Ratanakiri-provinsen, Cambodia.
Zirkon’en er slebet i såkaldt ’pudeslib’ og er fuldstændig fejlfri (flawless) og meget intens i sin blå farve. Et rigtigt smukt eksemplar.’
“34,82 ct. stor Zirkon”.
Denne store meget smukke Kirsebær-røde Zirkon, med en vægt på ca. 34,82 ct. er slebet i såkaldt ’Octagon/scissor cut’ som er med til at give, den gode brillans den fortjener.
Zirkon’en er perfekt i både slib og klarhed, og kan ses på ”Smithsonian National Museum of Natural History” i Washington D.C.
“7,46 ct. Zirkon i Trillion cut”.
Denne meget smukke gyldenGule Zirkon som vejer ca. 7,46 ct. er fundet i Andolakaka, Madagaskar. Dette er den første Zirkon fra denne lokalitet i samlingen ”National Gem Collection”. Zirkon’en i ”Trillion cut” er skænket som gave af Thomas A. Cushman i 2010.
Eksempler på Zirkon farvevarianter:
Zirkon’en er december måneds lykkesten.
Zirkon i en eller anden form, findes på alle kontinenter inklusive Antarktis. Men større Zirkonkrystaller i ædelstens kvalitet er fundet fra alluviale aflejringer i Vietnam, Myanmar (Burma), Sri Lanka og Cambodia i hundreder af år.
For nylig er der fundet aflejringer af Zirkon i ædelstens kvalitet i Australien, Syd-Amerika, Nigeria, Madagaska og hvor der ellers findes pegmantit-årer i klipperne. (Pegmantit årer er magma presset ind i eksisterende sten og har smeltet den, og efter at den er størknet igen, har dannet en såkaldt årer)
Henrik Mathiesen