skip to Main Content

Chrysoberyl

Chrysoberyl grøn – 0,93 ct – VVS klar

“Chrysoberyl” er det tredje hårdeste mineral målt på mohs. skalaen…… !

Henrik Mathiesen

Chrysoberyl’s historie:

Chrysoberyl er trods navnet ikke et medlem af berylgruppen som bla. kendes for den grønne smaragd og den sarte blå aquamarin. I mens Beryl er ”aluminiumberylliumsilicat” er Chrysoberyl ”berylliumaluminiumoxid” og en mindre malm af elementet beryllium (Be) som forekommer i granit og granitpegmatitter.

Chrysoberyl er en meget sjælden og eksotisk gruppe af ædelsten, hvor den mest almindelige er en gennemskinnelig, farvet af jern, og som typisk forekommer i gullige og grønlige nuancer. Dette er typisk den eneste i gruppen som omtales og handles som bare ’Chrysoberyl’. De to andre har deres egne specifikke navne som ’Chrysoberyl Cat’s eye’, og ’Alexandrit’ (en kendt farveskiftende variant) som nok er den mest kendte af dem alle og også væsentlig mere bekostelig end Chrysoberyl. Så selvom Chrysoberyl er det tredje hårdeste mineral med 8,5 målt på mohs. skalaen, og som kun overgås af safir/rubin og Diamant, er det en forholdsvis ukendt ædelsten for de fleste.

Chrysoberyl har faktisk titlen som at være den mest undervurderede ædelsten. Dette skyldes sikkert at Chrysoberyl, trods sine fremragende egenskaber, er så lidt kendt at selv mange ædelstens handlere ikke har den på lager.

Chrysoberyl blev først opdaget i 1789 og blev navngivet og beskrevet af den berømte tyske geolog, Abraham Gottlob Werner. Chrysoberyl blev en meget populær ædelsten til brug i smykker på den Victorianske og Edwardianske tid (ca. 1837 – 1914), men populariteten faldt igen på grund af de meget små mængder som blev fundet.

Navnet ’Chrysoberyl’ stammer oprindeligt fra de græske ord ’chryso’ og ’beryl’, som henholdsvis betyder ’gylden’ og ’grøn’. I mange år blev Chrysoberyl også omtalt ved navnet ’chrysolit’ som er et historisk navn, som bruges til at henvise til alle gyldengrønne og olivenfarvede ædelsten. I dag bruges kun navnet Chrysoberyl.

Chrysoberyl er en meget smuk ædelsten med rigtig gode egenskaber som gør den til et perfekt valg til alle typer smykker.

Farve og særlige kendetegn:

Farven på Chrysoberyl spænder fra Gylden gul, grøn-gul, grøn, brunlig, blå, rød og farveløs.

Chrysoberyl grønliggul – 1,31 ct. – VVS klar.

Chrysoberyl er en såkaldt type I sten, som betyder at de ofte findes uden synlige indeslutninger for det blotte øje (øje-ren). Dette gælder dog kun for sten med gule og grønne farver og nuancer.

Chrysoberyl i markedet er også som regel ubehandlede.

Den farveskiftende variant ”Alexandrit” kan dog i sjældne tilfælde være farvet eller olieret for at forbedre farven, men dette er ikke almindelig praksis.

Chrysoberyl og Alexandrit er typisk facetteret, hvorimod Chysoberyl Cat’s Eye altid er i cabochon.

Meget smukt eksemplar af Chrysoberyl Cat’s Eye.

Som tidlige beskrevet har Chrysoberyl en fremragende hårdhed, 8,5 mohs., og et højt brydningsindeks kun lige under Safir og Rubin. Chrysoberyl har ligeledes en fremragende glans, og så er den til at erhverve for en overkommelig pris, mest på grund af dens ukendthed.

Et perfekt og smukt valg til alle typer smykker…..

Chrysoberyl forekomster:

Chrysoberyl krystaller omsluttet af kvarts. Foto Robert M. Lavinsky

Berømte eksemplarer:

Verdens største kendte rå Chrysoberyl havde en vægt på 1.876 ct, og blev udvundet i Sri Lanka. (Intet billede)

Smukt V formet Chrysoberyl krystal-Espirito-Santo. Foto Chip Clark

245 ct. fejlfri Chrysoberyl:

Verdens største facetterede Chrysoberyl, er en helt fejlfri oval ædelsten på hele 245 ct, let gullig grøn, og som befinder sig på ”British Museum of Natural History” i London. Stenen stammer fra Sri Lanka.(intet billede)

114,3 ct. stor Chrysoberyl:

Chrysoberyl 114,3 ct. fra Minas Gerais, Brasilien. Foto Chip Clark.

Denne meget fine store facetterede Chrysoberyl, vejer hele 114,3 ct, og kan ses på ”Smithsonian National Museum of Natural History”, Washington DC.

The “Hope Chrysoberyl”:

“Hope Crysoberyl” – 44 ct. – fejlfri (Flawless).

Denne 44 ct store Chrysoberyl erslebet i oval brillant-cut, har farven Gulgrøn og er fuldstændig fejlfri (Flawless). Stenen har tidligere været en af topstenene i en samling ejet af Henry Phillip Hope,(Phillip Hope-samlingen) og udstilles på ”British Museum Gallery Minerals (Natural History) i London.

65,7 ct. stor Alexandrit:

65,7 ct. Alexandrit set i dagslys og under glødelampe.

Verdens største facetterede Alexandrit er et smukt eksemplar på 65,7 ct. i Square-Cushion cut, stammer fra Sri Lanka. Den skifter farve i fra en smuk smaragdgrøn farve til rødbrun.

Stenen befinder sig på ”Smithsonian National Museum of Natural History”, Washington DC.

Chrysoberyl er Juni måneds lykkesten.

Chrysoberyl er som tidligere skrevet et meget sjældent mineral, og i ædelstens kvalitet endnu mere sjælden.

Men iblandt de mest bemærkelsesværdige kilder kan nævnes: Brasiliens Minas Gerais, Esperito Santo og Bahia, Mogok regionerne samt Peru i Myanmar (Burma), Pakistan, Madagaskar, Tanzania, Sri Lanka, Indien, Zimbabwe, Rusland og De forenede Stater.

De fleste farveskiftende Alexandrit kommer fra Ural-bjergene i Rusland.

De fleste Chrysoberyl Cat’s Eye kommer fra Brasilien, Kina, Zimbabwe, Sri Lanka og Indien.

Den sjældne farveløse Chrysoberyl er kun fundet i Myanmar (Burma) og Tanzania, som også er kendt for at producere den ekstremt sjældne og meget værdifulde Blågrønne Chrysoberyl.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg