skip to Main Content

Topas

Topas (Swiss blue) 1,50 ct – VVS klar.

“læg en topas i vin i 3 dage, gnid den derefter let hen over øjnene”….

Henrik Mathiesen

Topas’s historie :

Topas går ca. 2000 år tilbage i tiden, men kun af navn. Navnet Topas er i mindst 2000 år blevet brugt til at henvise til alle gullige ædelsten. Der skulle gå mange år før man blev klar over at en stor del af disse gullige ædelsten rent faktisk var beryl, kvarts eller safir og ikke topas. Den gyldne citrin (kvarts) er nok den ædelsten som har hængt længst tid fast i fortidens misforståelser, for den handles faktisk stadig nogle steder den dag i dag under betegnelsen, ”Guldtopas”.

Af den grund er det meget vanskeligt med sikkerhed at spore tilbage i historien hvornår den ægte topas blev opdaget for første gang.

Vi skal helt hen til først i 1700-tallet før videnskabsmænd blev i stand til at identificere topas’s gemmologiske egenskaber og hvor alle farvevarianterne kunne placeres som værende i en og samme gruppe, som værende en topas.

Ordet topas menes at være afledt fra den græske ø Topázos i det røde hav, hvor man også fandt gule sten, og hvor det græske ord, topazein, betyder ’at forsøge at finde’.

En anden fortælling siger at det kommer af det sanskritiske ord ’Tapas’, som betyder varme eller ild.

Da denne anden fortælling i højere grad beskriver min egen oplevelse af topas’ens ild og glans, er det også den historie jeg personligt vælger at lægge til grund for navnet.

Topas har igennem tiden også været anset som værende beskyttende og helbredende på forskellig vis.

I det 13. århundrede havde St.Hildegard, som skrev en af de første bøger om medicin, dette at sige vedr. svigtene syn: ”læg en topas i vin i 3 dage, gnid den derefter let hen over øjnene” dette skulle så kunne mildne eller helt fjerne symptomerne.

I Indien skulle topas have været brugt til at behandle mandelbetændelse og fåresyge.

I middelalderen skulle konger i Europa have lagt topas i deres vinfade for at sikre vinen imod forekomsten af forskellige gifte.

Disse udsagn er nok ikke nogle som i dag anses som videnskabelige godkendte udsagn, men fortæller bare at topas igennem tiden har været omgivet af troen på store helbredende kræfter.

Den dag i dag er der faktisk stadig udsagn at finde som siger at bæreren af topas, forbedre sit syn!

Farve og særlige kendetegn :

Den mest almindelige forekommende naturlige farve hos topas, er meget lys gul og brunlig, men findes i en bred vifte af andre farver også.

Størrelsen af de fundne krystaller kan svinge fra ganske få gram og op til flere hundrede kilo.

Topas findes naturligt i hvid, blå, brun, orange, grå, gul, gulbrun, grøn, lyserød og rødlig lyserød samt rød.

Den dyreste og mest sjældne har et farve-spænd fra gylden gul til pink-orangerød og er kendt som ”Imperial Topas” eller undertiden ”Precious Topaz”. Denne variant som udgør mindre end 1% af al udvundet topas, handles i dag til en pris som ligger imellem kr. 4.000,- og 12.000.- pr. ct. og her taler vi uden for EU. Af denne årsag ville jeg aldrig selv købe en sådan uden at få den undersøgt af en gemmolog først for sin ægthed.

“Imperial” topas – 1,04 ct – VVS klar.

Den bedst kendte og mest populære farve i dag på topas, er lyseblå til dybblå. Den blå topas er ekstremt sjælden i naturen (naturlig farvet blå) så næsten al blå topas i markedet er (oftest) farveløs topas som først er blevet bestrålet og dernæst varmebehandlet for så at få de eftertragtede blå farver vi kender. De to foretrukne blå variationer er den let farvede blå ”Swiss Blue” og den meget mørkere blå ”London Blue”. Den behandlede blå topas er meget smuk og attraktiv, meget billig og kan fås i en konstant forsyning, og er af denne årsag også elsket af smykkebranchen. Denne behandlede topas handles i markedet for kr 50 -200.- pr. ct. igen uden for EU.

Navnene for de forskellige farvevarianter henviser som oftest til farven, gul topas, blå topas, klar topas….. men forskellige varianter har også mere individuelle navne som eksempelvis tidligere omtalte, ”Imperial Topaz” med sine gyldne, orange og lyserøde nuancer. Den mindre kendte ”Sherry Topaz” som navnet også antyder har en honningbrun nuance.

Man støder også på navne som ”Azotic Topaz” og ”Mystic Topaz” som begge er klar topas med kunstigt producerede regnbueeffekter eller meget intens pink, som fremkommer ved et ganske tyndt lag metalfilm som er lagt på overfladen og ’bagt’ under høj varme, og derved frembringer farve oplevelsen.

Hvis alle typer af behandling bare tydeligt fremgår ved handel med stenene er det ikke noget problem, men lige netop denne behandling kan slides af da den er belagt på overfladen.

Topas har en fortrinlig hårdhed, så den kan bruges i alle typer smykker, men under hensyntagen til at den ikke udsættes for stød, slag eller pres, da der let kan slås en ’skold’ af. Dette er også noget juveleren skal tage stort hensyn til når den fattes i smykkerne.

Topas er en såkaldt type I sten, som betyder at den som oftest er fri for indeslutninger som er synlige for det blotte øje ( eye clean) uden brug af lup.

“Sherry Topas” krystaller.

Topas forekomster:

Topas findes over hele verden. Krystaller i god kvalitet findes som oftest i syd- og Sydøstasien, bjergkæderne i Centraleuropa, Nord- og Mellemamerika, Sydafrika, Australien, samt det tidligere Rusland og Brasilien som i dag er de mest indbringende og produktive områder af topas.

Berømte eksemplarer :

”American Golden”

Verdens største facetterede gule topas vejer hele 22.892,5 ct.(4,57 kg). Denne er på samme tid en af verdens største facetterede ædelsten i det hele taget.

“American Golden” 4,57 kg.

Topas’en er facceteret af Leon Agree hen over en 2 årig periode i slutningen af 1980’erne ud af et stykke på ca 11,8 kg. ”American Golden” har 172 facetter og måler 17,53 x 14,94 x 9,34 cm.

Ses også i billedet med en rå topas-krystal til venstre med navnet ”Lindsay Uncut Topaz” på ca. 70 kg, og til højre også rå topas-krystal med navnet ”Freeman Uncut Topaz” som vejer hele 111 kg.

“Lindsay Uncut Topaz” – “American Golden” – “Freeman Uncut Topaz” Foto Chip Clark.

Alle 3 sten er en del af Smithsonian Museums samling.

”The Chalmer’s Topaz”

”The Chalmer’s Topaz” er også en af verdens største facceterede Topas’er på hele 5.899,5 ct.(ca. 1,18 kg).

“The Chalmer’s Topas” 5.899,5 ct.

Denne befinder sig i Chicago Illinois ’Grainger Hall of Gems’, i Field Museum of Natural History. Stenen blev opkaldt efter den tidligere Field Museum-administrator William J. Chalmers og hans hustru Joan Chalmers, som oprettede en fond som vedligeholdte med tilkøb til Field Museums samlinger.

”Blå Topas krystal”

Et flot eksemplar af et stort stykke Topas med Lepidolit.

Blå Topas, Foto Chip Clark.

Farven på de fleste blå topaser, er resultatet af bestråling og varmebehandling, men denne er dog naturlig blå farve. Den er fra Minas Gerais, Brasilien, og er udstyret med mineralet lepidolit som er et medlem af ”glimmerfamilien”

Topas er november måneds lykkesten.

Topas varianter:
“London” blå topas – 2,58 ct. – VS klar.
“Mystic Topaz”
Pink topas (Coated) 1,17 ct. – VVS klar.

Henrik Mathiesen

Back To Top
×Close search
Søg